Leggen van laminaat aandachtspunten

vloer leggen

Acclimatiseren

Waar moet je op letten bij het leggen van LaminaatHet is belangrijk dat je je nieuwe laminaat vloer laat acclimatiseren in de ruimte waar je deze gaat leggen. Laminaat is namelijk een product dat “werkt”. Laminaat kan net als alle andere natuurlijke materialen uitzetten en krimpen. De temperatuur van de opslag of groothandel waar je de laminaat vloer koopt is namelijk een stuk lager dan waar je de vloer gaat leggen. Hierdoor kan de laminaatvloer binnen de kortste keren bol gaan staan. Ook kunnen er dan droogtescheuren ontstaan.

Hoe laat je laminaat acclimatiseren?

Zorg dat de temperatuur van de kamer waar het laminaat (in de verpakking) gelegd gaat worden op kamertemperatuur is. Dit zal ongeveer een graad of 18 zijn. Plaats daarna het verpakte laminaat naast elkaar op de vloer met een ruimte van minimaal 5 cm tussen elk pak zodat het hele pak kan luchten. Leg vervolgens de tweede laag pakken dwars op de eerste laag met ook daar tussen alle naastgelegen pakken minimaal een afstand van 5 cm van de naastgelegen pakken. Het laminaat moet tussen de twee en vier dagen acclimatiseren voor dat je de vloer kunt gaan leggen. Op deze manier kan er niks fout gaan wat acclimatiseren betreft. Dus ga je leggen in de slaapkamer zorg dan dat je daar de vloer laat acclimatiseren.

Werk schoon voor je gaat leggen

Zorg er voor een optimaal resultaat voor dat als je gaat beginnen met leggen dat de ruimte zo stofvrij mogelijk is. Let op! Het lijkt erg efficiënt om tijdens het leggen andere klus werkzaamheden te gaan doen in de ruimte. Bijvoorbeeld stuken zorgt voor erg veel vochtvorming in de ruimte. Laminaat neemt vocht op waardoor de planken gaan uitzetten. Als de vloer gelegd wordt in deze staat dan gaat de vloer na het leggen acclimatiseren waardoor de vloer dus drastisch zal krimpen na het leggen met alle gevolgen van dien.

Vochtfolie en ondervloer leggen

Breng altijd eerst de vochtfolie aan op de ondergrond. Leg daarna de ondervloer erop. Zorg ervoor dat de vochtfolie goed dekkend gelegd is. De vochtfoliemag overlappend gelegd worden om er zeker van te zijn dat de folie volledig dekkend is aangebracht. Let uiteraard goed op de keuze van je ondervloer.

Rijen maken

Laminaat vloeren kun je per rij leggen. Je klikt alle planken aan de topzijde in elkaar, en klikt vervolgens de hele rij in de voorgaande rij. Alleen vloeren met een easy klik systeem (meestal te herkennen aan een blauwrandje in de klikrand) kan je per plank in elkaar klikken. Dan hoef he dus niet gelijk de hele eerste rij in elkaar te klikken..

vloer leggen

Uitsparing en plinten

Zorg dat je bij het leggen altijd een uitsparing openhoudt bij alle muren van 1 cm i.v.m. het uitzetten van de vloer in de zomer en de winter als de (vloer)verwarming aan staat. De plinten die je bij het afwerken tegen de muur aan legt zullen deze open randen volledig bedekken. Zorg dat de uitsparing tussen de 9 en 10 mm is. De plakrand van de plinten kun je dan in zijn geheel op de laminaat vloer plakken. Is de inkeping groter dan 10 mm, dan kun je de plakrand niet goed op het hout bevestigen. Is de inkeping kleiner dan 9 mm, dan kan de uitsparing niet voldoende zijn om het uitzetten van de vloer bij temperatuurverschillen goed op te kunnen vangen. De vloer kan dan gaan bollen bij een te hoge toename in temperatuur.