Klasse verschillen in laminaat vloeren

klasse

Laminaat gebruiks klasse

Bij het kiezen van je perfecte laminaat is het belangrijk om te weten hoe intensief een vloer gebruikt gaat worden, let dan op de klasse van het laminaat. Leg je het laminaat op een zolder van een eengezinswoning, slaapkamer of is het voor een kantoor? In deze blog leg ik uit hoe gebruiksklasse werken.

klasse

Het systeem van de klasse

De gebruiksklasse is een kwaliteitssysteem dat in de Euro norm is vastgelegd. De gebruiksklasse is er om duidelijk te maken waar het laminaat gebruikt voor hoort worden. Natuurlijk moet er een juiste ondervloeronder liggen met plinten die goed gelegd zijn. De gebruiksklasse wordt bepaald op basis van meerdere factoren. Hieronder noemen we er een paar:

 

  • De slijtwaarden
  • De vlekbestendigheid
  • De indrukweerstand
  • Dikte van de zwelling na 24 uur onder water te zijn geweest

De gebruikersklassen zijn onder te verdelen in 4 soorten:

Klasse 23: Dit laminaat is bestemd voor lichtelijke huishoudelijk gebruik. Voor bijvoorbeeld een zolder is dit prima laminaat. Wanneer dit in een woonkamer wordt gelegd die intensief gebruikt wordt, bestaat er een kans dat er snel krassen op ontstaan.
Klasse 31: Dit laminaat is bestemd voor normaal huishoudelijk gebruik. Voor bijvoorbeeld een woonkamer is dit prima laminaat. Laminaat van deze  is meestal 6 tot 8 mm dik.
Klasse 32: Dit laminaat is bestemd voor gemiddeld commercieel gebruik. Het is bijvoorbeeld geschikt kantoorruimtes of hotelkamers. Laminaat van  32 is meestal 8 mm dik.
Klasse 33: Dit laminaat is bestemd voor zwaar commercieel gebruik. Het laminaat is geschikt voor grote kantoren of winkels. Laminaat van deze is vaak dikker dan 8 mm.

 

Kortom, hoe hoger de klasse is, hoe beter de kwaliteit van het laminaat zal is. Bedenk dus na wat voor dikte laminaat je nodig hebt. Bij lichtere vloeren zijn krassen minder snel te zien dan bij donkere vloeren. Onze goedkoopste vloeren zijn vandaar ook vaak lichter gekleurd.

In onze showroom in Vianen kunnen wij u demonstreren hoe deze klasse tot stand gekomen zijn.