Houten vloer restaureren

Restaureren eiken houten vloerr

Massief houten vloer

Massief eiken parket bestaat uit 100% houten vloer planken van tussen de 6 mm en 22 mm dikt. Het leggen van de planken tot een 10 mm gebeurt verlijmd en en genageld op een houten ondervloer. Na het leggen kan de vloer geschuurd en dan gelakt of geolied worden. De dikkere eiken houten planken van 14 mm tot 22 mm kunnen genageld worden zonder verlijming.

Lamelparket 

Een lamel parket eiken vloer bestaat uit samengestelde delen houten of planken. De plank is dus niet 100% eiken hout. Door de kruislings verlijmde achterkant van lamel parket is de werking van deze vloer minimaal in tegenstelling tot massief houten planken. Lamel parket blijft een natuurlijk product en zal dus ook werken.

Visgraat houten vloer

Deze klassieke vloer der vloeren wordt in een V vorm gelegd waarbij de kop van de ene plank in het lange deel van de andere plank geschoven wordt. Dit is een specialistisch werkje en niet voor de zaterdag klusser. De banen moeten lijnrecht op elkaar staan voor het mooiste resultaat. Deze vloer is vooral te verkrijgen in eiken hout.

 

Versailles motief

Dit motief stamt al uit de tijd van Lodewijk XIV uit het paleis van Versailles. Het patroon is opgebouwd uit een diagonaal vlechtwerk van hout omsloten door een vierkant van eikenhout. Deze vloer is zo bewerkelijk dat maar weinig parketteurs dit ambacht nog kunnen. Doordat het leggen veel tijd in beslag neemt en het hout duur is behoort deze tot de meest kostbare houten patronen.

 

Hongaarse punt houten vloer

Ookwel sergeantsstrepen genoemd. De punten van twee planken zijn in een hoek van 60 gr gelegd. Deze vloer van eiken hout is erg lastig te leggen en alleen aan te raden voor de echte parketteur. De vloer oogt wat rustiger dan een visgraat maar is helaas wat uit de gratie. Geheel onterecht want wil je iets opvallends dan is dit de vloer bij uitstek.

 

Eiken houten vloer

Een eikenhouten vloer gaan doorgaans levenslang mee, maar vaak zijn er gebruikssporen zichtbaar. Er zijn zelfs houten vloeren bekend die al 400 tot 500 jaar oud zijn, die er (als u de gebruikssporen ervan achterwegen laat) nog gloednieuw uitzien. Eikenhout behoort tot een van de sterkste houtsoorten, dat is zelfs te zien in de bomen, die 1000 jaar oud kunnen worden. Buiten de sterkte van eikenhouten vloeren, hebben de planken ook elk een uniek karakter, in tegenstelling tot laminaat of pvc. Geen elke eikenhouten vloer is hetzelfde.

Wanneer zou ik mijn vloer laten renoveren?

Vaak wordt de keuze gemaakt wanneer er een oud huis gekocht wordt, de aanwezige parketvloer niet te vervangen maar te laten restaureren naar de originele staat. Dit is een begrijpelijke keuze, aangezien een parketvloer in zo een authentiek huis vaak bij het interieur hoort. De legwijze was in die tijd ook erg verschillend van hoe een parketvloer nu gelegd wordt.

Niet altijd is het de moeite om uw kostbare houten vloer te laten renoveren. Het renoveren is namelijk ook een kostbare aangelegenheid. In sommige gevallen is het renoveren bijna net zo duur als een volledige nieuwe parketvloer. Vandaag de dag kunnen we zelfs uw vloer op maat een verouderde look geven. Bekijk dus goed hoeveel het restaureren gaat kosten, en hoe duur een eventuele nieuwe vloer gaat kosten. U kunt ook een stukje van uw oude vloer meenemen, of een foto ervan, zodat u beter de keuze kunt maken.

Monumentaal

Vaak zitten er in monumentale panden een parketvloer die erg vakkundig in motieven is gelegd, dat is dan een stukje ambachtelijk erfgoed en is onvervangbaar. Het waren in het verleden vooral mensen van adel en handelslieden die zulke panden konden betalen. De vloer was die tijd meer een pronkstuk om dan letterlijk te laten zien wat je in huis hebt.

Bedenk wel dat het restaureren van de unieke vloer door een expert gedaan moet worden. De monumentenzorg of de gemeente kunt u daarbij helpen. U kunt vaak namelijk ook subsidie krijgen op de restauratiekosten. Er zijn genoeg mogelijkheden om de vloer in ere te herstellen.

 

Plinten

Bij een oude eiken houten vloer behoort natuurlijk wel de juiste plint. Een klassieke muurplint van echt hout of MDF behoud het oude karakter. Voor elke houten vloer is er wel de juiste plint verkrijgbaar. Neem een paar plinten mee naar huis en kijk op je gemak wat jij het mooiste vind.

 

Vloerverwarming

Wilt u vloerverwarming aan laten leggen onder uw eeuwenoude eiken houten vloer dan is dat vaak wel mogelijk. Zo’n monumentale vloer kunt u er natuurlijk net zomaar uithalen. Laat dit over aan de professionals, die kunnen u inlichten over wat te doen.

 

Wilt u meer informatie? In onze showroom kunnen we u hier meer over uitleggen. Of neem contact met ons op.