De juiste luchtvochtigheid voor uw parketvloer

luchtvochtigheid

Wanneer u een parketvloer aanschaft, is het belangrijk om na te denken over de luchtvochtigheid bij u thuis. In dit artikel leert u over wat een te lage of juist een te lage luchtvochtigheid met uw eiken houten parket vloer doet en hoe u de luchtvochtigheid op peil houdt.  

Wat is luchtvochtigheid? 

Luchtvochtig heid is simpel gezegd de hoeveelheid waterdamp in de lucht onder een bepaalde temperatuur. Binnenshuis varieert dat meestal tussen de 50 en 60%. Buitenshuis is er een groter verschil in verband met het weer. Buiten varieert het meestal tussen de 15 en 100%. De ideale luchtvochtigheid voor uw houten vloer ligt tussen de 40 en 60%. Om de luchtvochtig heid binnenshuis te meten kunt u het best een Hygrometer gebruiken. Een Hygrometer is te koop bij de betere elektronicazaken of parketspecialisten. De ideale temperatuur voor u houten vloer is 20 tot 22 graden. 

Te lage luchtvochtigheid 

Bij te weinig vocht in de lucht loopt uw vloer het risico droogtescheuren te krijgen. Er bestaat ook een mogelijkheid dat de vloer gaat krimpen wanneer het hout te weinig vocht krijgt. Ook uw gezondheid kan aangetast worden, zorg dus dat de luchtvochtigheid op peil blijft. Hieronder leest u een aantal tips die u kunt aanhouden met betrekking tot een te lage luchtvochtigheid: 

  • Ventileer goed. Zorg dat er lucht in de kamer voldoende kan bewegen, dit is vooral in de zomer. S ’winters is de lucht buiten vaak al droger, dus dan heeft het minder effect. 
  • Schaf een luchtbevochtiger aan. Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtig heid een perfect niveau blijft houden. 
  • Zorg dat u uw vloer goed blijft onderhouden. Wij raden de producten van 123-Protect aan.  
  • Houd het huis goed schoon. 
  • Leg een bakje water op de verwarming. Hierdoor verdampt het water vanuit het bakje en blijft het in de lucht hangen. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid. 

Te hoge luchtvochtigheid 

Wanneer de lucht vochtigheid te hoog is, kan de vloer te veel vocht in zich opnemen. Hierdoor kan het hout uitzetten, waardoor de ruimte van de vloer en de muur kleiner wordt. Na een tijdje is die ruimte op en kan de vloer alleen nog maar omhoog. Dit verschilt echter sterk per houtsoort. Hieronder leest u een aantal tips die u kunt aanhouden met betrekking tot een te hoge luchtvochtigheid: 

  • Schaf een luchtbevochtiger aan. Een luchtbevochtiger doet meer dan alleen het bevochtigen van de lucht, het zorgt ook voor frisse nieuwe lucht. 
  • Goed ventileren is ook belangrijk bij een te hoge luchtvochtigheid. Vooral wanneer het buiten helder is, is het een goed moment het huis even goed door te luchten. 

Aankoop van de vloer 

Bij het aanschaffen van uw houten vloer is het verstandig om het even over de luchtvochtigheid te hebben. De verkopers van Parket Paleis weten hier alles van en zeker omdat het per houtsoort verschilt, kan het geen kwaad om het advies van een deskundige nogmaals aan te horen.